Po vypuknutí pandémie, banky prakticky v celej Európe sprísnili pravidlá na poskytovanie úverov. Prípadne ponúkali klientom možnosť odkladu splátok. Zľakli sa prirodzene aj investori v P2P pôžičkách, či budú veritelia schopní svoje záväzky splatiť. Preto aj segment peer-to-peer zažíval ťažšie časy. Pravdepodobne sme v rámci pandémie z najhoršieho vonku a trh bude opäť rásť.

 

Wishmaker_Covid-19-a-trh-s-P2P-pozickami-v-Europe_Banka-s-ruskom.png

 

Pokles investičnej chuti

 

Vypuknutie pandémie roztvorilo nožnice medzi investormi a žiadateľmi o pôžičku. Na jednej strane bolo viac ľudí, ktorí potrebovali využiť P2P pôžičky, ale nesplnili kritériá. Na druhej strane klesal počet investorov, ktorí svoj majetok chceli investovať. Mnohí sa totiž z dôvodu pandémie ocitli v núdzi a budúcnosť ich príjmov bola neistá. Výsledok nebol príliš lichotivý. 

V januári 2020 v Európe skolabovali dve P2P platformy. Podľa štatistík z P2P-Banking.com sa v marci 2020 znížili objemy financovania európskych P2P platforiem o 38,5 % a v apríli sa znížili o ďalších 74,5 %.

 

Problémom boli splátky aj investície

 

Mnohé P2P platformy, ktoré počas pandémie zažili problémy však boli nútené zmeniť svoj model fungovania a priniesť inovácie, pri ktorých sa investor cíti bezpečne a žiadateľ o pôžičku sa dostane k financovaniu rýchlejšie. Strach bol však prítomný a napríklad aj veľká platforma Mintos, zaznamenala, že investori mali veľké obavy z masívneho nárastu zlyhaných a čakajúcich pôžičiek. Tie dosiahli sumu 84,5 milióna €.

Pretože problémom sa v kríze ukázalo nielen to, že pribúdali ľudia, ktorí neboli schopní splácať, ale rovnako začali chýbať aj novo poskytnuté P2P pôžičky, do ktorých by sa dalo investovať. Mnohé platformy neschválili žiadateľom financovanie, prípadne si to rozmysleli samotní žiadatelia.

 

Wishmaker_Covid-19-a-trh-s-P2P-pozickami-v-Europe_Graf-covid-vs-ekonomika.png

 

Trh sa začal uzdravovať

 

Druhá vlna pandémie už nebola tak zásadná ako prvá. A rovnako ani ďalšie mesiace nevyvolali na finančnom trhu takú radikálnu odozvu a prepady. Preto trh pôžičiek v Európe zostal relatívne stabilný. Na Slovensku napríklad zaznamenala najväčšia P2P platforma so správou viac ako 23 miliónov €, nárast o viac ako 22 % za posledných 90 dní. Segment P2P má pred sebou rast a perspektívnu budúcnosť.

Analytici z Robo.cash predpovedali, že P2P pôžičky v Európe sa úplne zotavia do štvrtého štvrťroka 2021 a objemy by mohli dosiahnuť 6,2 miliardy €. Taký objem prekoná aj predkrízovú úroveň.

Analytici tiež očakávajú, že pri predpokladanom poklese disponibilných príjmov európskych domácností o 5,9 % a raste nezamestnanosti na 8,3 %, bude pre poskytovateľov P2P pôžičiek rozhodujúce zabezpečiť kvalitu a bezpečnosť portfólií. Ak sa to podarí, segment bude giganticky rásť.

Rovnako sa môže stať zaujímavou alternatívou pre žiadateľov, keďže tradičné banky sprísňujú svoje požiadavky. Je pravdepodobné, že sa viac ľudí obráti na P2P pôžičky. Oba trendy predstavujú príležitosť pre poskytovateľov s najlepšími stratégiami riadenia rizík, aby konsolidovali svoj podiel na trhu a poskytli investorom na trhu P2P vyššie výnosy upravené o riziko.

 

Wishmaker_Covid-19-a-trh-s-P2P-pozickami-v-Europe_Infografika-plan-prekonania-krizy.pngPlán prekonania krízy, zdroj: Grupeer

 

Bezpečie pre obe strany

 

Jednou z platforiem, ktorá spĺňa vysoké požiadavky na bezpečnosť aj kvalitu portfólií je práve Wishmaker. Nielenže je systém požičiavania jednoduchý a rýchly pre obe strany, ale samotná spoločnosť dbá na vysokú bezpečnosť investícií. Žiadateľov o pôžičku v niekoľkých krokoch dôkladne overuje a výsledkom je stabilné portfólio, v ktorom je iba 10 % nesplácaných pôžičiek.

Navyše investor môže využiť garančný fond, ktorý pokrýva nesplácané pôžičky. Výhodou je rovnako zhodnotenie, ktoré kumulatívne za 5 rokov dokáže priniesť výnos až 40 % . To vzhľadom k pomeru výnos / riziko predstavuje určite zaujímavú súčasť kvalitne diverzifikovaného investičného portfólia.

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.