Pri každej investícii je potrebné nájsť rovnováhu medzi rizikom a výnosnosťou. Výnosnosť reprezentuje práve úrokové zhodnotenie. Úrok sa však delí na zložený a jednoduchý. Oba majú svoje výhody aj obmedzenia. Je dobré o nich vedieť.

 

Wishmaker_Jednoduchy-a-zlozeny-urok-ake-su-rozdiely-medzi-nimi_Maskot-sa-rozhoduje-medzi-jednoduchym-a-zlozenym-urokom.png

 

Nielen úrok, ale aj volatilita

 

Vo svete zhodnotenia financií je úrok prvé, čo si všímame. Je to prirodzené, keďže práve kvôli nemu svoje peniaze niekam investujeme. Avšak popri úroku je na mieste všímať si aj volatilitu. To znamená mieru kolísavosti. Napríklad akcie môžu mať pokojne výnosnosť aj 10 % ročne, ale majú vysokú volatilitu. To znamená, že jeden rok zarobia napríklad 20 %, ale počas druhého o 10 % klesnú. Ak ste investovali v zlom roku, tak hodnota vášho majetku bude najprv nepríjemne klesať.

To platí aj o súčasnom hite kryptomien. Zúročenie aktuálne dosiahlo stovky percent, ale volatilita je rovnako v desiatkach percent. Preto je dôležité všímať si nielen úrok, ale aj volatilitu investície. Tá vie totiž veľmi nepríjemne zamiešať s vloženými prostriedkami.

 

Zložený úrok ako malý zázrak

 

O zloženom úroku sa už Albert Einstein vyjadril, že ide o ôsmy div sveta. Princíp zloženého úroku je v tom, že investované peniaze sa úročia, úrok ostáva na vašom účte a rovno sa zhodnocuje. Vytvára sa efekt investičnej snehovej gule. To znamená, že napríklad po roku sa už nezhodnocujú len vami vložené financie, ale aj úrok, ktorý ste získali. A z neho potom ďalší úrok a tak ďalej. Prakticky nechávate úročiť financie, ktoré sú vašim výnosom.

Príklad zloženého úroku v praxi:

Investujete 1000 €  s úrokom 5 % ročne. Za prvý rok máte výnos 50 €. Tie sa pripočítajú k pôvodnému vkladu. Druhý rok sa vám neúročí 1000 €, ale už 1050 €. 

 

Wishmaker_Jednoduchy-a-zlozeny-urok-ake-su-rozdiely-medzi-nimi_Clovek-zdvihajuci-percento-do-vysky-cez-kladku.jpg

 

Jednoduchý úrok ako istota

 

Ide o úrok, ktorý sa počíta vždy len z istiny. To znamená, že úrok sa nepripisuje k vášmu pôvodnému vkladu. Typickým príkladom jednoduchého úroku je splácanie pôžičky. Vždy sa úrok počíta len z nesplatenej istiny. Nedosahuje sa teda úrok z úroku. Výhodou však je, že pri investovaní do pôžičiek sa vyhnete volatilite.

Zároveň si môžete istý úrok z úroku tvoriť aj sami. Pretože splátky z pôžičky sú vám pripisované každý mesiac na váš účet a môžete výnosy aj splatenú istinu investovať rovno do nových pôžičiek. Takto rovnako dokážete úročiť úrok, akurát nemusíte počítať s tým, že vám jedného dňa z úroku odkrojí pokles cien na trhoch. V takom prípade je 8 % zhodnotenie pri jednoduchom úroku bez výkyvov omnoho výhodnejšia alternatíva, ako napríklad 10 % zhodnotenie so zloženým úročením, ale s vysokou mierou volatility.

 

Ideálna je kombinácia

 

Tak ako pri každom investovaní je vhodné rozložiť svoje investície. A platí to aj o úroku. Niektoré investície je vhodné využívať so zloženým úrokom, ktorý sa bude úročiť sám, ale je fajn nechať si aj jednoduchý úrok, ktorý môžete pravidelne reinvestovať. Či už do nových investícií, alebo si výnos vybrať a užiť si ho.

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.