Čím skôr začnete investovať, tím dlhšie môžete nechať peniaze pracovať za vás a vy môžete pracovať menej. Investovanie je totiž jedna z najlepších vecí, ktorú môžete so svojimi peniazmi urobiť. Pochopil to aj Warren Buffet.  Začínal predávať ako šesťročný plechovky Coca-Coly a dnes jeho portfólio generuje viac ako 100 miliárd $.

 

Wishmaker_Ako-si-zacat-budovat-investicne-portfolio_Maskot-na-oblaciku-rozmysla-nad-investiciami.png

 

Začnite stávkou na istotu

 

Investovanie je o systematickom plánovaní budúcnosti. Dnes by si pravdepodobne mnohí kúpili bitcoin, keby v roku 2009 poznali, akú bude mať hodnotu dnes. Lenže rovnako ako vyrástol bitcoin, mnoho investícii skončilo krachom.

V investovaní totiž neexistuje žiadna istota okrem istoty dobre budovaného portfólia. Preto nehľadajte zlaté vajce, ale radšej systematicky budujte silné a zdravé portfólio. Bez ohľadu na investičné príležitosti musí základ portfólia tvoriť rezerva mesačných výdavkov na 6  až 12 mesiacov. Až keď máte takýto základ, môžete začať investovať.

 

Rezerva nie je investíciou

 

Investičné portfólio nemôže vytvárať zisk, ak vašej peňaženke súčasne púšťate žilou prostredníctvom drahých úverov. Rezerva teda musí byť likvidná. Aj na malom úroku, alebo na sporiacom účte, ale musí zabezpečiť, že v prípade problémov nemusíte žiť na úver. Ak si totiž zoberiete úver 10 % a vaše investície budú zarábať 8 %, tak stále prerábate. Snažte sa preto vybudovať finančnú rezervu a zbaviť sa úverov.

 

Portfólio namiešajte ako karty

 

V investovaní nikdy nemôžete staviť na jednu kartu. Úspešní investori majú svoje portfólio zložené z množstva odvetví. Pretože s investovaním je to ako s počasím. Ak budete predávať slnečné okuliare a kolieskové korčule, bude sa vám dariť len za pekného počasia a počas leta. Ak však budete predávať slnečné okuliare a bežky, svoje zisky rozložíte. Tak je to aj pri investovaní. Čím viac svoje investície rozložíte, tým máte menšiu šancu stratiť peniaze a vyššiu istotu, že zarobíte.

 

Wishmaker_Ako-si-zacat-budovat-investicne-portfolio_Muz-medituje-pri-svojich-investiciach.png

 

Skúste kolektívne investovanie

 

Mnohí uvažujú kúpiť si akcie Apple alebo Tesla, prípadne v súčasnosti farmaceutické spoločnosti. Nikdy však nemáte istotu, že porastú. Navyše sa neoplatí staviť všetky peniaze určené na nákup akcií iba na jeden titul.

Preto by malo byť základom investičného portfólia kolektívne investovanie prostredníctvom podielových fondov. Tie by mal mať vo svojom portfóliu ako základ každý investor. Pretože tak dokážete napríklad aj za 100 € rozložiť svoje peniaze medzi akcie viacerých firiem a tak diverzifikujete riziko. Súčasne sa môžete podieľať na raste svetových firiem.

 

Nastavte si adekvátne riziko

 

Za vyvážené investičné portfólio sa považuje kolekcia investícií, ktorá obsahuje dlhopisy, akcie, nehnuteľnosti, komodity aj alternatívne investície. Potom si už len nastavíte mieru rizika, akú chcete znášať a zároveň predpokladaného zisku. Platí, že čím ste mladší, môžete ísť do väčšieho rizika a tým pádom aj zisku.

 

Prekonajte infláciu

 

Veľmi dôležité je mať v portfóliu aj konzervatívne investície, ktoré nerobia vysoký zisk, ale sú zabezpečením a sú likvidné v prípade potreby. Nechajte si však vo svojom portfóliu 10 až 20 % priestoru pre alternatívne investície. Ich cieľom je vytvárať vyšší zisk a zabezpečiť celkovú konzistentnosť portfólia a optimalizovať riziko. A hlavne pomáhajú celému portfóliu prekonať infláciu.

Pretože len ak prekonáte infláciu, vaše portfólio reálne zarába. Napríklad investíciou do kolektívnych pôžičiek môžete dosiahnuť výnos až 8 % ročne. To je ďaleko nad mierou inflácie.

Ak rovnakú čiastku ako do kolektívnych pôžičiek investujete napríklad aj do konzervatívneho dlhopisového fondu so zhodnotením 2 %, vaše portfólio sa bude ako celok zhodnocovať na úrovni 5 % ročne. Aj pri investovaní totiž platí základná finančná matematika v podobe aritmetického priemeru (8 % + 2 %) / 2 = 5 % celkovo.

Tak je možné prekonať infláciu a adekvátne rizikovo je aj ziskovo vyvážené. Práve v zložení rastu a bezpečia je čaro dobrého investičného portfólia.

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.