S rozvojom kolektívneho požičiavania vzrastá aj počet platforiem, prostredníctvom ktorých je možné investovať do P2P pôžičiek. Ako si však vybrať tú vhodnú? Na čo sa zamerať pri rozhodovaní, cez koho budete požičiavať a prečo je správny výber dôležitý, sme rozobrali v našom článku.

 

Wishmaker_Ako-si-vybrat-vhodnu-P2P-platformu-co-zohladnit-pri-vybere_Maskot-na-vahe.png 

Technické zabezpečenie

 

Pri P2P pôžičkách požičiavate konkrétnym ľuďom, ale celý proces sprostredkováva tretia strana. Tá poskytuje aj „internetové trhovisko“, kde sa stretávajú žiadatelia o pôžičku s investormi. Od bezpečnosti a spoľahlivosti tretej strany potom závisí, ako dobre budú vaše financie chránené. Pri výbere P2P platformy by ste si preto v prvom rade mali overiť jej bezpečnostné certifikáty, zistiť, či je platforma zložitá alebo jednoduchá a posúdiť, ako sa vám s ňou celkovo pracuje.

Napríklad platforma Wishmaker beží na zabezpečených serveroch, ktoré sú používané výlučne touto webovou aplikáciou. Samotná webová aplikácia spolu s databázou sú umiestnené vo vlastnej sieti, do ktorej nie je možný prístup zvonku. Prístup na server prebieha výlučne cez šifrované SSH spojenie a je obmedzený len na úkony, ktoré sú nevyhnutné.

Na všetkých serveroch je použitý firewall, antivírusový softvér a ďalšie moderné nástroje na zabezpečenie, ktoré tu z bezpečnostných dôvodov nemôžeme spomenúť. Prenos dát medzi webovým prehliadačom koncového používateľa a platformou je šifrovaný pomocou štandardizovaného protokolu HTTPS a SSL certifikátu. Vaše dáta aj investícia sú v absolútnom bezpečí.

 

Aké informácie o dlžníkovi dostanete?

 

Dlžník sa s investorom nikdy priamo nestretnú, a práve preto by mal mať investor čo najviac informácií o tom, komu financie požičiava. Preto si zistite, ako si platforma overuje dlžníkov a aké informácie o nich budete mať k dispozícii. Wishmaker detailne overuje dlžníka priamo v bankovom a nebankovom registri, registri exekúcií a v Sociálnej poisťovni. 

V druhom kroku kontaktuje dlžníkovho zamestnávateľa a potom nasleduje kontakt priamo so samotným žiadateľom o pôžičku. Až po zosumarizovaní a dôkladnom vyhodnotení všetkých informácií je alebo nie je zaradený do databázy tých, ktorý môžu získať pôžičku. Nebojte sa poskytovateľa pýtať na stupeň overenia dlžníkov. Čím viac informácií máte, tým bezpečnejšie budú vaše financie investované.

 

Poplatky

 

Poskytovatelia P2P si účtujú rôzne druhy poplatkov. Najčastejšie ide o poplatky spojené s poskytnutím úverov. Niektoré poplatky sa však týkajú aj investorov. Preto sa pred prvou investíciou určite oboznámte so sadzobníkom poplatkov. Sú spoločnosti, ktoré si účtujú priebežné poplatky za správu, prípadne poplatky z každej mesačnej splátky, pri prevode vyplatených peňazí na váš účet a podobne.

Na rozdiel od mnohých iných platforiem má Wishmaker nulové poplatky za správu aj prevod peňazí naspäť na účet. Jediný poplatok sa účtuje v prípade, ak je investícia do pôžičky predčasne ukončená.

 

Wishmaker_Ako-si-vybrat-vhodnu-P2P-platformu-co-zohladnit-pri-vybere_Zamysleny-muz.png

 

Ako predčasne ukončiť pôžičku?

 

Pri investovaní do pôžičiek je potrebné počítať s tým, že získať svoju investíciu pred splatnosťou je náročnejšie ako pri iných typoch investícií. Je to samozrejme z dôvodu, že svoje financie požičiavate konkrétnemu človeku a nie vždy je možné od neho žiadať splatenie celého dlhu napríklad do mesiaca alebo roka.

Pre tieto prípady majú poskytovatelia pripravené rôzne riešenia. Niektorí nepovoľujú žiadať o splatenie pôžičky skôr, iní ju zase umožňujú predať ostatným záujemcom o investovanie. Wishmaker umožňuje buď, vybrať svoje financie aj skôr za poplatok, alebo predať pohľadávku inému investorovi prostredníctvom sekundárneho trhu. To, ako má platforma rôzne podobné scenáre P2P ošetrené, by vás pri výbere tej správnej malo tiež zaujímať.

 

Garancia a proces vymáhania

 

Pri investovaní do P2P pôžičiek je nutné rátať s tým, že ani všetci overení žiadatelia nemusia svoje pôžičky splatiť. Vtedy je dôležitá podpora poskytovateľa. Bude nesplatené pôžičky vymáhať za vás, alebo si budete musieť poradiť sami? Rovnako si overte, či platforma poskytuje možnosť spätného odkupu nesplatených pôžičiek.

Podľa doterajších skúseností Wishmakeru je pomer splácaných, omeškaných a nesplatených pôžičiek v pomere 70:20:10. Problematické pôžičky vymáha samotný poskytovateľ a na nesplatené slúži garančný fond, z ktorého financie za nesplatené pôžičky vráti investorovi.

 

Zvážte všetky aspekty

 

Hoci je cieľom každého investora maximalizácia výnosu, pri výbere P2P platformy je potrebné zvažovať širší kontext. Vysoký výnos totiž nemusí vždy znamenať aj bezpečnú investíciu. Pri rozhodovaní sa pre P2P platformu je preto nutné vybrať si tú vhodnú až po komplexnom zvážení všetkých aspektov, ktoré zabezpečuje a ponúka.

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.