V trhovej ekonomike platia jasné pravidlá. Ak peniaze nebudete investovať, tak o ne prichádzate. Je síce pekné mať „nasporené“ a odložené „v ponožke“ alebo na bežnom účte v banke. Lenže každým rokom o značnú časť peňazí prídete. Aj keď sa vám bude zdať, že máte stále rovnakú sumu. Peniaze totiž znehodnocuje inflácia.

 

Wishmaker_Preco-investovat-oplati-sa-nechat-peniaze-na-beznom-ucte-alebo-nie_Maskot-s-mescami.png

 

Slováci hromadne prichádzajú o úspory

 

Nie je podstatné koľko peňazí máte na bežnom účte v banke, ale môžete si byť istý, že každý mesiac na ňom budete mať menej. Nielenže vám z nich budú odjedať bankové poplatky, ale aj inflácia.

Inflácia na Slovensku klesla v minulom roku síce na najnižšiu úroveň od 2017, no v celoročnom priemere dosiahla 1,9 %. To znamená, že v roku 2021 vďaka inflácii poklesla hodnota vašich úspor o 1,9 %. Hoci číslo na bankovom účte ostane nezmenené, kúpite si menej.

Príklad inflácie v praxi:

Predstavte si, že máte na bežnom účte 10 000 €. Ročná miera inflácie je 2 %. Za 10 rokov budete mať na účte stále 10 000 €, ale kúpite také množstvo, ako by ste mali 8000 €. Pretože inflácia v priebehu 10 rokov zníži kúpnu silu peňazí o 20 %.

 

Investovanie je jediná možnosť ako neprísť o peniaze

 

Aktuálne majú Slováci na bežných a sporiacich účtoch približne 43 miliardy €. Z nich každoročne inflácia odjedá milióny. Preto ak chcete nielenže uchovať hodnotu svojich úspor, ale ich aj zúročiť, je nutné sa ohliadať po zhodnotení, ktoré prekoná hranicu inflácie.

Ak však investujete peniaze do termínovaného vkladu s úrokom 0,5 % stále vaše peniaze na konci roka nič nezarobia. Pri inflácii 1,9 % stratia na hodnote 1,4 %. Preto ak hľadáte reálne zhodnotenie peňazí, vždy hľadajte investíciu, ktorej zhodnotenie prekonáva infláciu.


Wishmaker_Preco-investovat-oplati-sa-nechat-peniaze-na-beznom-ucte-alebo-nie_Smutna-penazenka-s-odlietajucimi-peniazkami.jpg 

Inflácia - kamarát alebo nepriateľ?

 

Na infláciu vplýva niekoľko premenných. Najčastejšie je vyvolaná nadmerným tokom peňazí do ekonomiky. Súčasná situácia vplyvom centrálnych bánk napomáha inflačným tendenciám vzhľadom k pravidelnému „tlačeniu“ miliárd nových peňazí, ktorými sa dotujú ekonomiky.

Opakom inflácie je deflácia, ktorá predstavuje zvyšovanie hodnoty peňazí. Jednotlivé ekonomiky však z opodstatnených dôvodov proti deflácii bojujú tak, že regulovane zvyšujú množstvo peňazí v obehu. Tým spôsobujú miernu infláciu, ktorá zároveň predstavuje aj iný spôsob zdanenia. Malá miera inflácie môže byť pre dobré ekonomické fungovanie krajiny dokonca prospešná.

Súčasná politika centrálnych bánk sa ťažko predvída, avšak hľadiac na historický vývoj na Slovensku, môžeme predpokladať, že inflácia tu v nejakej miere s nami bude a naše úspory na bankových účtoch  a termínovaných vkladoch budú mať stále úrok blízky nule. Jediný spôsob, ako dnes ochrániť úspory pred neistou situáciou a samotnou infláciou, je pravidelné investovanie.

 

Investujte bezpečne

 

Pri investovaní je však dôležité si dávať pozor na niekoľko premenných. Pretože peniaze na bežnom účte síce ohrozuje inflácia, ale zlá investícia môže spôsobiť, že vaše financie okrem inflácie ohrozí aj pokles na trhoch. Zároveň je potrebné si všímať, aké poplatky máte s investovaním spojené. Niektoré banky si účtujú za správu fondov svoje percentá bez ohľadu na to, či sú v strate, alebo v zisku.

Preto je vhodné investovať s rozumom. Napríklad do segmentu P2P pôžičiek. Tu si sami môžete vybrať úrokový výnos od 5 do 8 % ročne. Navyše máte garanciu, že v prípade nesplácania pôžičky dlžníkom máte garantované odkúpenie časti nesplácaných pohľadávok.

Výnosy, si môžete vyberať priebežne alebo ich znovu investovať. Vďaka takejto investícii dokážete prekonať infláciu a vaše financie sa začnú naozaj zhodnocovať.

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.