Pri snahe zhodnotiť svoje financie je na jednej strane úloha maximalizovať zisk, na strane druhej nepodstupovať príliš vysoké riziko. P2P pôžičky nie sú bez rizika, ale pri ich správnom primiešaní do portfólia môžu prinášať zaujímavé benefity.

 

Wishmaker_Uloha-P2P-poziciek-v-portfoliu-investora_Maskot-s-megafonom.png

 

Ideálny pomer

 

Investovanie do P2P pôžičiek prináša zaujímavý výnos. Napríklad spoločnosť Wishmaker ponúka zhodnotenie na úrovni 5 až 8 % ročne, čo predstavuje kumulatívne zhodnotenie 25 až 40 % za 5 rokov. Určite zaujímavejšie, ako dnes ponúkajú tradičné dlhopisové fondy.

Ani ponúkané zhodnotenie, ktoré je vysoko nad mierou inflácie, nie je úplne bez rizika. Aj pri najlepšej snahe spoločnosti odfiltrovať nespoľahlivých žiadateľov o pôžičku sa môže stať, že niekto svoje záväzky nesplatí. Napriek garančnému fondu, prostredníctvom ktorého sa nesplácané pôžičky odkupujú je preto zdravá miera P2P pôžičiek v portfóliu 10 až 20 %.

 

Pravidelný výnos

 

Zatiaľ, čo pri akciových trhoch vidíme kolísanie na dennej báze, pri P2P pôžičkách máte pravidelný a stabilný výnos bez výkyvov. Preto je vhodné mať časť portfólia napríklad v P2P, lebo poskytujú zhodnotenie bez toho, aby ste museli sledovať, analyzovať a vyhodnocovať vývoj na akciových trhoch.

 

Viac aktív = viac stability

 

Keďže P2P pôžičky poskytujú stabilný výnos, tak sú veľmi vhodným nástrojom na diverzifikáciu celého portfólia. Alokovanie financií medzi viaceré typy aktív prináša vyššiu stabilitu nie len v neistých časoch, vďaka ktorej zabezpečíte, že portfólio ako celok nebude vystavené neúmernému riziku, ktoré môže nastať v prípade, ak investujete iba do jedného typu aktív.

Akciová zložka v portfóliu investora je samozrejmosťou, ale práve v nepriaznivej situácii na akciovom trhu môže časť portfólia alokovaná v P2P pôžičkách stabilizovať celkový výnos. Dôležitejšie ako vysoko výnosné portfólio je práve kvalitné, konzistentné portfólio, ktoré vám bude prinášať zhodnotenie za „každého počasia“, nie iba toho „slnečného“.

 

Wishmaker_Uloha-P2P-poziciek-v-portfoliu-investora_Smartfon-s-platformou.png

 

Zhodnotenie adekvátne riziku

 

P2P pôžičky sú vyváženou a konzistentnou investíciou, pri ktorej sa môžete rozhodnúť, či si výnos vyberiete alebo ho reinvestujete. Investičný horizont je minimálne 5 rokov a je porovnateľný s investičným horizontom do štátnych alebo podnikových dlhopisov. Tie sú vo svojej podstate tiež pôžičkou. Pri P2P pôžičkách však neinvestujete do jedného dlhopisu emitovaného štátom prípadne do jedného podnikového dlhopisu, ale investíciu rozdelíte medzi viacerých dlžníkov, v rozmedzí 50 až 500 € na jednu pôžičku.

Výhodou sú nižšie náklady na počiatočnú investíciu ktoré sa hýbu v stovkách € na rozdiel od konkrétnych štátnych alebo podnikových dlhopisov ktoré sú v stovkách tisícov až miliónov € za jeden kus. Ak chcete zhodnotenie ešte vyššie ako ponúkaných 5 až 8 % ročne, bude potrebné hľadať v kategórii junk dlhopisov. Pre financie to však nemusí byť bezpečný prístav. Táto oblasť trhu je diskutabilná, ako sa aj ukázalo v prípade Arca Capital. V P2P sa vám nestane, že prídete o celú investíciu pretože má prepracovaný systém ochranných mechanizmov.

 

Transparentnosť

 

Požičiavanie peňazí je výhodným biznisom. Svoje fungovanie na ňom koniec koncov postavili tradičné banky ako aj nebankové inštitúcie. Môžete požičiavať aj konkrétnym ľuďom na zmluvu, dohodnúť si úrok, a jednoducho investovať na vlastnú päsť. Druhou možnosťou je P2P, ktoré zastrešuje celý proces a investor je bez akýchkoľvek starostí. Detailné overovanie žiadateľov, technické a právne zabezpečenie, ako aj vymáhanie nesplácanej pôžičky. Toto a ešte oveľa viac zastrešuje moderná P2P platforma, vďaka ktorej sa môžete podieľať na lukratívnej investícii v bezpečnom a transparentnom prostredí bez akýchkoľvek starostí.

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.