P2P pôžičky predstavujú zaujímavú možnosť zhodnotenia finančných prostriedkov, avšak aj tento nástroj je potrebné vedieť správne používať. Preto ak chcete dosiahnuť zaujímavé zhodnotenie od 5 do 8 % ročne, naučte sa využívať P2P systém vo svoj prospech.

 

Wishmaker_Ako-spravne-investova-do-P2P-poziciek_Maskot-safety-first.png

 

Investujte do overených dlžníkov

 

P2P systém požičiavania je postavený na prepojení investora s dlžníkom. Tí sa však priamo navzájom nepoznajú. Preto je potrebné vybrať si spoľahlivého sprostredkovateľa, ktorý dokáže minimalizovať riziko insolventnosti dlžníka a overuje jeho schopnosť splácať. Wishmaker používa trojstupňový proces overenia každého dlžníka, takže investované prostriedky sú ochránené. Aj tu je však na mieste diverzifikácia.

Tú si volíte tým, že sami rozhodnete, akú sumu do jednotlivých pôžičiek investujete. Prostriedky môžete okrem toho rozdeliť medzi desiatky až stovky rôznych pôžičiek, čím pomáhate rozložiť prípadné riziko.

 

Myslite na investičný horizont

 

Je dôležité vedieť, že investovanie do P2P pôžičiek je investovanie dlhodobé. To znamená, že svoje financie viažete na čas, počas ktorého vám dlžník bude investíciu postupne splácať. Rovnako ako pri štandardných bankových pôžičkách, aj pri P2P sa pôžička poskytuje na vopred stanovené časové obdobie. Wishmaker má tento investičný horizont stanovený na 5 rokov. Úrok 5 až 8 % je samozrejme ročne. Za 5 rokov viete teda svoju investíciu zhodnotiť kumulatívne o 25 až 40 %.

Wishmaker umožňuje investičný horizont aj skrátiť, no predčasné ukončenie investície vás pripraví o úrok a zároveň je spojené s poplatkom za predčasný výber. Preto je lepšie mať investičný horizont vopred naplánovaný a do P2P pôžičiek investovať čiastku, ktorú počas neho nebudete potrebovať.

 

Wishmaker_Ako-spravne-investova-do-P2P-poziciek_Profit-risk-graf.png

 

Investujte do P2P len časť majetku

 

P2P pôžičky poskytujú zaujímavé zhodnotenie, no rovnako ako ostatné investičné nástroje nesú so sebou isté riziká. Investovanie do P2P pôžičiek sa považuje za alternatívnu formu investovania a preto sa odporúča vložiť do nich nie viac ako 10 až 20 % vášho investičného portfólia.

Vďaka tomu máte časť majetku pravidelne zhodnocovanú od prvého mesiaca a súčasne sa nevystavujete riziku, že v prípade problémov so splácaním na strane dlžníka budete mať veľkú časť investičného portfólia blokovanú napríklad v exekučnom vymáhaní.

 

Vyberte si vhodného partnera

 

Pri investovaní do P2P pôžičiek ide o veľmi dôležitý aspekt. Tak ako pri investícii do akcií alebo dlhopisov je vhodné zvoliť si zdravú a transparentnú firmu, inak to nie je ani pri poskytovateľoch P2P platformy. Pred prvou investíciou si overte, akú vám dáva podporu. Ako overuje žiadateľov o pôžičku, ako s nimi komunikuje, ako postupuje pri nesplácaní pôžičky. Niektoré spoločnosti vymáhajú dlh za vás, iné nie. Dôležité je aj technické a právne zabezpečenie platformy, jasná štruktúra poplatkov a férový prístup.

Výhodou je, ak má poskytovateľ aj garančný fond, ktorý pokryje prípadné straty. Pri investovaní do P2P pôžičiek sa preto nesústreďte len na informácie o dlžníkovi, ale overte si aj samotného poskytovateľa platformy. Investovať tak budete s pocitom, že vaše financie sú bezpečne a kvalitne investované.

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.