Slováci roky patria ku konzervatívnym investorom. Najradšej stavia na istotu „bežného vkladu“. Táto istota ale znamená, že financie zhltne rastúca inflácia. Okrem toho, že hrajú na „peniaze k dispozícii“, za jedinú investičnú príležitosť považujú práve nehnuteľnosť. V zmysle čo je doma, to sa počíta. Nie všetko ale je tak žiarivé na prvý pohľad, ako sa zdá. 

 

Wishmaker_Preco-slovaci-investuju-iba-do-nehnutelnosti_Rastuca-krivka-pri-investiciach-do-nehnutenosti.png

 

Čím viac máme, tým menej sa o financie staráme

 

Stačí sa pozrieť na stav účtov pred pandémiou a v súčasnosti. Kým sme nepoznali koronavírus, rástli finančné prostriedky domácností na bežných účtoch v bankách každoročne o približne 13 %. V súčasnosti to je približne až 17 % a sumy na bežných účtoch trhajú rekordy.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska narástli na 24,9 miliárd €, a len za prvý polrok 2021 sme si odložili viac ako 2 miliardy €. Neisté časy tak nútia Slovákov nechávať financie na účte, hoci sa inflácia prehupla cez 5 %.

Jedinou možnosťou, ako ochrániť financie pred infláciou je investovanie. Avšak pri zhodnotení o viac ako 5 % sa dostávame z konzervatívneho do dynamického pásma.

 

Najviac Slovákov chce vlastniť nehnuteľnosť

 

Nehnuteľnosť veľká skupina Slovákov považuje nie len ako nástroj na bývanie, ale predovšetkým ako zaručenú a bezrizikovú investíciu. Nehnuteľnosti okolo seba dokonca vytvorili fámu, že nikdy neklesnú a tak do nich investujú aj tí, ktorí nemajú príliš zdatné znalosti o realitnom trhu.

Netreba hovoriť len o prepade cien, ktorý prišiel napríklad po roku 2008, ale napríklad aj o „nehodách“, keď sa nehnuteľnosť dostane do záplavového pásma, prípadne sa pri nej postaví fabrika, alebo iné dôvody, ktoré zapríčinia nehnuteľnosť menej atraktívnou. Navyše aj prenájom prináša so sebou riziká, ktoré mnoho investorov spozná až v realite.

Oproti nehnuteľnostiam však existujú omnoho flexibilnejšie, na počiatočnú investíciu dostupnejšie a dokonca aj výnosnejšie cesty investovania. Takéto zhodnotenie môže priniesť napríklad investovanie do akciových fondov, z ktorých mnohé v minulom roku spravili 2-ciferný výnos.

Alebo aj priame investovanie do akcií. Príkladom môže byť v súčasnosti veľmi populárna spoločnosť NVIDIA, ktorá dokázala priniesť za rok nárast o viac ako 70 %. Zaujímavé môže byť aj P2P investovanie, ktoré prináša v spoločnosti Wishmaker kumulatívne zhodnotenie za 5 rokov až 40%. Paradoxne, vyššie spomenuté možnosti považuje množstvo Slovákov za menej atraktívne, čo ukazuje aj stav finančného majetku na základe dlhodobých dát.

 

Wishmaker_Preco-slovaci-investuju-iba-do-nehnutelnosti_Peniaze-na-dom.png

 

Aké sú vyhliadky do budúcnosti?

 

Ak sa pozrieme na 3. kvartál tohto roka, tak zistíme, že nehnuteľnosti investorom dali dôvod na poriadny úsmev. Realizačné ceny nehnuteľností na bývanie, teda ceny, za ktoré sa tieto nehnuteľnosti skutočne predali, medziročne vzrástli v 3. kvartáli 2021 až o 8 %.

Išlo o najrýchlejšie tempo rastu v tomto roku a prispel k tomu hlavne výraznejší rast cien existujúcich nehnuteľností. Ich ceny sa oproti minulému roku zvýšili až o 10,5 %. Nové nehnuteľnosti rástli o dosť pomalším tempom, iba o 5,1 %. Investovanie do nehnuteľností tak prekonalo infláciu, čo je pre investora jeden z kľúčových aspektov.

V súčasnosti analytici neočakávajú, že by investičné nehnuteľnosti v najbližšom období klesali. No rast by sa už mal zastabilizovať. Dôvodom rastúcich cien je totiž predovšetkým dlhodobo slabá ponuka nehnuteľností, ktorá nedokáže uspokojiť dopyt. Navyše sa k tomu pridáva aj lacná americká hypotéka, ktorou je stále možné financovať väčšiu časť bývania a pri správnom úverovom nastavení je možné financovať na úver celé bývanie.

Smerom nahor sú ceny na realitnom trhu aktuálne tlačené aj rýchlo rastúcimi cenami stavebných materiálov, čo sa prejavuje hlavne pri novostavbách, ktoré sa momentálne dostávajú na trh.

Avšak je tu jeden čierny Peter a ním je pandémia. Zhoršenie pandemickej situácia môže utlmovať dopyt po nehnuteľnostiach. Brzdiaco na realitný trh vplývajú aj prísnejšie pravidlá, ktoré Národná banka Slovenska plánuje a hypotéka tak môže byť pre mladú rodinu menej dostupná. Reálny budúci vývoj na trhu sa však odhaduje veľmi ťažko.

Čo ale predpokladať vieme je, že ak bude rásť inflácia, tak budú rásť aj ceny pôžičiek. Preto sa stále kolektívne investovanie do P2P pôžičiek môže stať vhodnou príležitosťou, ktorá prinesie pravidelný príjem a oveľa predpokladateľnejšie zhodnotenie, ako investície do nehnuteľností.

Pokiaľ túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. A ak chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.