S financiami môžete spraviť v princípe 3 veci. Minúť ich, nechať ich znehodnotiť infláciou, alebo ich pomocou investovania rozmnožiť. Každý by sa chcel vydať tou treťou cestou, no v praxi to vyzerá tak, že väčšina ľudí inklinuje k prvým dvom. Dnes si však ukážeme mapu, ako svoje financie nechať pracovať, poraziť infláciu a tešiť sa zo zhodnotenia.

Obsah blogu:

  1. Akcie
  2. Zlato
  3. Investičné nehnuteľnosti
  4. Realitné investičné fondy (REITs)
  5. Komodity
  6. Akcie ťažobných spoločností a spracovateľov
  7. Drevo
  8. Švajčiarsky frank
  9. Kryptomeny
  10. TIPS
  11. P2P pôžičky

 

Wishmaker_11-tradicnych-a-menej-tradicnych nastrojov-ktore-ochrania-financie pred-inflaciou_Vajicka.png

 

S infláciou sa dá počítať

 

Inflácia sa podpisuje na znehodnotení majetku celé stáročia. Vďaka historickému kontextu tak majú investori veľkú výhodu, vedia sa voči rastu inflácie zaistiť. Existujú tradičné, ako aj menej tradičné aktíva, ktoré dokážu inflácii odolávať a prekonávať ju vďaka rastu ich hodnoty, ktorá takmer vždy rastie spolu s infláciou. Chcete poznať, ktoré to sú? 

 

Akcie

 

Ak chcú firmy prosperovať, tak potrebujú byť oproti minulým rokom ziskové. To je hlavný dôvod, pre ktorý prekonávajú infláciu, budujú hodnotu. Nie každej spoločnosti sa to však podarí. Preto je veľmi dôležité rozkladať riziko investícií do viacerých akcií a nestaviť len na jednu spoločnosť. Prípadne je možné investovať do akciového indexu.

Príkladom môže byť S&P 500 (teda 500 najväčších amerických verejne obchodovaných spoločností), NASDAQ 100, MSCI World, alebo iný významný index. Môžete investovať prostredníctvom pasívne riadených ETF, ktoré sledované indexy kopírujú, prípadne prostredníctvom aktívne riadených podielových fondov, ktoré sa snažia sledované indexy prekonať. Investíciou do akcií máte vysokú pravdepodobnosť, že vaše financie budú pred infláciou dobre ochránené.

 

Zlato

 

Mnohí (menej skúsení) investori ho berú ako investičný svätý grál. Áno, zlato v minulosti malo hodnotu a napriek kolísaniu, aj v súčasnosti ju stále má. Ak sa pozrieme na historický vývoj, zlato je od babylonských čias strážcom hodnoty majetku.

Čo to znamená? Že za kilogram zlata ste si mohli prakticky v každej dobe kúpiť adekvátny počet tovarov a služieb. Hoci mnohí hľadajú v zlate špekuláciu a rýchly zisk, z dlhodobého hľadiska zlato nie je vhodným aktívom na rýchly zisk, ale predovšetkým na ochranu majetku pred infláciou. Investovanie do zlata má určite miesto v portfóliu.

 

Investičné nehnuteľnosti

 

Ceny nehnuteľností a príjmy z prenájmu spravidla rastú, s rastom inflácie. V súčasnosti dokonca nehnuteľnosti infláciu nielen kopírujú, ale značne presahujú. Počas roka 2020 sa cenové prírastky v jednotlivých štvrťrokoch pri nehnuteľnostiach pohybovali od 7,3 % do 13,1 %. Nehnuteľnosti môžu prirodzene kolísať, ale podliezť ročnú infláciu sa im podarí málokedy.

 

Wishmaker_11-tradicnych-a-menej-tradicnych nastrojov-ktore-ochrania-financie pred-inflaciou_Rastuca-krivka-na-500-eurovej-bankovke.png

 

Realitné investičné fondy (REITs)

 

Ak na nákup nehnuteľnosti nemáte dostatočný kapitál, možnosťou sú realitné fondy. Tie je možné nakupovať bez rizika toho, že sa o nehnuteľnosť musíte starať. Navyše v realitných fondoch máte zmes hodnotných realít, s dlhodobými zmluvami na prenájom.

V realitných fondoch sú obsiahnuté lukratívne budovy aj nákupné centrá. Jediným problémom môže byť likvidita. Financie nemusia byť dostupné hneď a realitný fond môže v špecifických prípadoch pozastaviť vyplácanie až na jeden rok. Zisk je však priamo úmerný rastu realít.

 

Komodity

 

Keďže je inflácia do veľkej miery naviazaná na rast potravín, je tak výhodné mať časť svojho portfólia práve v komoditách. Pretože tie rastú, s rastom inflácie. Sú to prvé produkty, ktoré pocítite, že sú drahšie aj bez toho, aby ste o inflácii mali akúkoľvek vedomosť.

Ide napríklad o pšenicu, kakao, kukuricu ale aj ropu, zemný plyn, mäso a drahé kovy. Sú jednoducho produkty, ktoré okolo nás budú vždy zdražovať ako prvé, keď inflácia začína rásť. Investíciou časti financií do komodít alebo do komoditných ETF sa vám tak majetok zhodnotí minimálne o jej mieru.

 

Akcie ťažobných spoločností a spracovateľov

 

Alternatívou ku komoditám môžu byť akcie ťažobných spoločností a spracovateľov, a to vrátane spoločností ťažiacich ropu a zemný plyn. Hoci je automobilový priemysel čoraz viac naklonený alternatívnej možnosti pohonu, a zdá sa, že svet akoby prestával mať záujem o ropu, ťažobné spoločnosti sú stále zárukou ochrany investícií pred infláciou.

Výrobcovia batérií potrebujú špecifické rudy na výrobu, letecký či námorný priemysel potrebuje stále ropu a ich transformácia na čisto elektrický pohon tak skoro nepríde. Podobných príkladov je viac než dosť, spoločnosti ktoré ťažia a spracúvajú kľúčové komodity tu s nami ešte nejaký čas budú a stále predstavujú žolíka v investičnom portfóliu

 

Drevo

 

Drevo je dôležitou komoditou používanou v stavebníctve. Drevo, s ktorým sa obchoduje predstavuje drevo, ktoré bolo spracované na trámy alebo dosky. Cena dreva môže výrazne ovplyvniť bytový priemysel a následne ovplyvniť širšiu ekonomiku.

Zvyčajne sa uvádza v USD / 1 000 palcových stôp (bd ft). Stavebný materiál a s ním aj drevo pravidelné rastú o infláciu. Historicky sa cena dreva pohybovala od 200 do 400 $. Za posledný rok sa cena dreva v USA zvýšila o 377 %. To predstavuje zhodnotenie, ktoré viac ako len pokryje infláciu.

 

Wishmaker_11-tradicnych-a-menej-tradicnych nastrojov-ktore-ochrania-financie pred-inflaciou_Historicky-vyvoj-ceny-dreva.png

Historický vývoj ceny dreva za uplynulých 25 rokov, zdroj: visualcapitalist.com

 

Švajčiarsky frank

 

Švajčiarsko má silný ekonomický systém, ktorý poskytuje stabilitu švajčiarskemu franku. Švajčiarsko je siedmym najväčším veriteľom Spojených štátov. Príjmy Švajčiarska prevyšujú svoje výdavky, to z neho robí krajinu so silnou a stabilnou menou. Za uplynulých 50 rokov predstavuje švajčiarsky frank 
4,7-násobné zhodnotenie voči americkému doláru.

Avšak v  súčasnosti je základná úroková sadzba Švajčiarskej centrálnej banky
-0,75 %, takže aj takéto zaistenie nesie svoje možné riziká. Ak sa ale pozeráme na švajčiarsky frank optikou zaistenia voči hyperinflácii, príkladom môže byť Venezuela kde miera inflácie v rokoch 2016 až 2019 dosiahla úroveň 53 798 500 %, tak v takom prípade je istou ochranou oproti enormnému znehodnoteniu mať časť financií v stabilnej mene.

 

Kryptomeny

 

Kryptomeny sú decentralizované prostriedky deflačného charakteru. Z ekonomického hľadiska vedia preto poskytnúť ochranu pred infláciou. Nepodliehajú žiadnej banke ani štátu. Z praktického hľadiska však ide o špekuláciu, pretože ide o neregulovaný vysoko volatilný trh.

 Nákup kryptomien môže priniesť zhodnotenie niekoľko desiatok až stoviek percent za veľmi krátke obdobie, ale rovnako za krátke obdobie môže vytvoriť veľkú stratu. Z pohľadu zaistenia voči inflácii, vzhľadom k vysokej volatilite ide o prostriedok, ktorý má predstavovať skôr určité „korenie“ ako stabilnú a pevnú zložku kvalitného portfólia. Každý investor tak musí sám zvážiť či investovanie do kryptomien zodpovedá jeho rizikovému profilu.

 

TIPS

 

Ide o skratku štátnych cenných papierov chránených pred infláciou. Predstavuje typ amerických štátnych dlhopisov, ktoré sú indexované podľa inflácie, aby výslovne chránili investorov pred infláciou. Hlavná hodnota TIPS sa mení na základe miery inflácie. TIPS majú 3 druhy splatnosti: 5-ročné, 10-ročné a 30-ročné.

 

P2P pôžičky

 

Pôžičky prinášajú zhodnotenie nad mieru inflácie, nakoľko nikto nechce, aby sa mu hodnotovo vrátilo menej, ako dlžníkovi požičal. V minulosti bolo potrebné na súkromné požičiavanie podpisovať s dlžníkmi komplikované zmluvy, no v súčasnosti môžu investori investovať do P2P pôžičiek. Požičajú konkrétnym ľuďom cez bezpečné platformy, rýchlo a bez starostí. Wishmaker prináša zhodnotenie od 5 do 8 % ročne. To je zaujímavá ochrana aj pred vyššou infláciou.

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.