Nie je žiadne tajomstvo, že poskytovanie úverov je pre banky kľúčovým segmentom. Veď slogan „splácať je výhodnejšie ako sporiť“ vymysleli práve v bankovom sektore. V súčasnosti sa vďaka P2P platformám časť segmentu úverov preklápa do zdieľanej ekonomiky, čo bankám príliš nehrá do karát. Pretože prichádzajú o časť ziskov. No a investori aj dlžníci nachádzajú zaujímavé možnosti, ako si požičať peniaze jednoducho a investovať moderne.

 

Wishmaker_P2P-skvele-pre-uzivatela-nocna-mora-pre-banky_Princip-P2P-s-maskotom-na-oblaciku.png

 

Ľudia ľuďom

 

Jednoduché, flexibilné, spoľahlivé. Také sú P2P pôžičky. Hoci sa ťažko porovnáva, či sú P2P platformy lepšie ako bankové produkty, prišli na trh a zrušili monopol bánk a nebankových spoločností na poskytovanie úverov. Pri P2P požičiavaní stoja na jednej strane ľudia s voľnými finančnými prostriedkami a na druhej žiadatelia o pôžičku.

Tí sa stretnú na akomsi „internetovom trhovisku“, kde môžu investori priamo investovať do pôžičiek konkrétnych ľudí. Možnosť získať pôžičku je tak rýchla, dostupná a stačí k tomu len počítač alebo mobil. Rovnako tak jednoduché je aj investovanie do pôžičiek.

 

Úplne na čokoľvek

 

Výhodou P2P pôžičiek je, že financie môžete použiť na čokoľvek. Poskytnutie financií nie je viazané na konkrétny účel, ako napríklad pri stavebnom sporení a podobne. Práve táto výhoda tak otvára dvere mnohým ľuďom, ktorí si chcú vziať pôžičku na čokoľvek, čo banka nemusí podporovať.

 

Anonymne a predsa bezpečne

 

Online P2P platformy zachovávajú vysokú mieru anonymity investora a rovnako aj dlžníka. Celé spracovanie a overenie sa deje na strane platformy. Napríklad Wishmaker žiadateľov o pôžičku overuje v niekoľkých kolách. Od preverenia záväzkov v úverových registroch až po priame kontaktovanie žiadateľa, či jeho zamestnávateľa. Z toho vyplýva, že aj pri zachovaní vysokej miery anonymity je možné investovať do spoľahlivo overených pôžičiek.

 

Wishmaker_P2P-skvele-pre-uzivatela-nocna-mora-pre-banky_Nerozhodny-vystraseny-clovek.png

 

Nová éra požičiavania

 

P2P pôžičky predstavujú nový, revolučný systém požičiavania. Dalo by sa povedať, že doslova menia trh, ako to bolo aj v prípade, keď namiesto klasických úverov začali banky ponúkať model americkej hypotékyP2P platformy tak predstavujú novú možnosť a konkurenciu voči bankám.

A to po celom svete. Služby P2P dnes fungujú vo väčšine štátov sveta. Hoci najviac sa im darí v Spojených štátoch, Veľkej Británii a Nemecku. Ekonómovia predpovedajú, že v budúcnosti budú vážnou konkurenciou pre existujúce banky.

V Amerike do P2P spoločností investujú veľkí internetoví hráči, ako napríklad Google. Na rozdiel od bánk ide ale väčšina výnosu práve ľuďom, ktorí svoje peniaze požičiavajú. Poskytovatelia P2P žijú prevažne z poplatkov za sprostredkovanie.

 

Kolektívne pôžičky zaznamenávajú prudký rozvoj

 

Riešenia P2P platforiem predstavujú nový model poskytovania pôžičiek, čo sa prirodzene odráža aj na tom, že segment začína byť zaujímavý pre investorov nielen do pôžičiek, ale aj do samotného segmentu P2P. Príkladom je spoločnosť Younited Credit, ktorá poskytuje kolektívne pôžičky v Európe. Len pred pár mesiacmi získala vo svojom poslednom investičnom kole sumu 170 miliónov $ na expanziu na ďalšie európske trhy.

Konkurencia v P2P segmente bude tlačiť na výhodnejšie úroky, lepšie zhodnotenie financií, spoľahlivosť a bezpečnosť. Na Slovensku je P2P reprezentované len niekoľkými spoločnosťami, avšak napríklad spoločnosť Wihmaker už dnes predstavuje s kumulatívnym zhodnotením až 40 % za 5 rokov výhodný model na investovanie oproti bankám.

A žiadateľ môže dostať pôžičku rýchlejšie ako v banke a dokonca aj v prípade, kedy banka dlžníkovi nepožičia kvôli vyššej úverovej zaťaženosti. Aj preto P2P platformy predstavujú určite jedno zo zaujímavých a životaschopných odvetví zdieľanej ekonomiky.

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.