Investovanie je pre mnohých Slovákov stále veľkou neznámou. Existuje viacero dôvodov, prečo sa ľudia o investovanie vôbec nezaujímajú. Najčastejšie ide o pohodlnosť, strach, spoliehanie sa na štát a často z ich úst môžeme počuť slová ako „nejak bolo, nejak bude”. Odporúčame, aby ste nezatvárali oči a zaujímali sa o to, ako najlepšie investovať peniaze a predovšetkým prečo vôbec.

Obsah blogu:

  1. Finančná gramotnosť je základ
  2. Inflácia spaľuje úspory na bežnom účte
  3. Položte si otázku “prečo?”
  4. Zhodnotenie musí byť nad úrovňou inflácie
  5. Možností kam investovať je viac
  6. P2P naberá na popularite

 

Wishmaker_Preco-vobec-investovat_Uvazujuci-maskot-s-majetkom.png

 

Finančná gramotnosť je základ

 

Mnohí jednoducho necítia potrebu zaujímať sa o svoj budúci finančný blahobyt. Príčinou je aj to, že školstvo venuje minimálnu pozornosť rozvoju finančnej gramotnosti a potrebných zručností, takže sa dôležité informácie ani nedostanú ku každému. Potom je tu ďalšia skupina ľudí, ktorá sa síce zaujíma o investičné príležitosti, avšak nevie sa rozhodnúť do čoho investovať.

Ak vám finančné zabezpečenie nie je ľahostajné, najskôr by ste mali poznať dôvody, prečo vôbec investovať. Hneď na úvod treba povedať, že investovať môže každý, ideálne čím skôr, ale rozhodne nie na základe emócií a trendov. Je potrebné si to dôkladne premyslieť, držať sa jasne definovaného plánu a stratégie, ktorá odpovedá vašim potrebám. Terajšie rozhodnutia totiž tvoria vašu budúcu hodnotu, ktorá môže byť zisková alebo stratová.

 

Inflácia spaľuje úspory na bežnom účte

 

Viac ako 50 % Slovákov drží svoje nemalé úspory na bežných a sporiacich účtoch či termínovaných vkladoch. Na nich dochádza k spaľovaniu financií v dôsledku nízkych úrokových sadzieb a narastajúcej inflácie. Bežný človek si túto skutočnosť uvedomí až pri porovnaní účtov za potraviny, pohonné hmoty, energie či pri cenách za nehnuteľnosti.

V roku 2020 miera inflácie na Slovensku dosiahla v priemere 2,7 %. Aj keď Štatistický úrad Slovenskej republiky zatiaľ nevydal oficiálne potvrdenie o miere inflácie za rok 2021, máme informácie, že sa pohybovala na úrovni približne 3 %. V decembri 2021 bola na úrovni 5,6 % a Národná banka Slovenska potvrdzuje, že zdražovanie ešte zďaleka nekončí. V roku 2022 sa inflácia odhaduje na 6 %. Ľudia si do peňaženiek opäť siahnu hlbšie, pretože reálna hodnota rovnakej sumy peňazí sa v čase znižuje.

 

Položte si otázku “prečo?”

 

Pred tým, než sa pustíte do investovania, mali by ste poznať svoje prečo. Chcete ochrániť vaše financie pred znehodnotením a udržať si súčasný životný štandard? Túžite svoj kapitál zhodnotiť a byť menej závislý na vlastnom prijme? Chcete si kúpiť nehnuteľnosť či vytvoriť finančnú rezervu? Alebo chcete svojim deťom pripraviť lepšiu budúcnosť (kvalitné vzdelávanie, bývanie) a ľahší štart do dospelosti?

Dôvodov je veľa a financie treba jednoznačne efektívne spravovať. Nikto predsa nechce tvrdo pracovať a na sklonku života prežívať z biednej almužny od štátu. Napriek tomu tam, bohužiaľ, mnohí smerujú. Treba dodržať nasledovné:

 

     Majte prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch.

     Investujte len toľko, koľko vám to finančná situácia dovoľuje.

     Položte si otázku koľko a ako často chcete investovať.

     Stanovte si mieru rizika, ktorú ste ochotní pri investovaní podstúpiť.

     Určite si do čoho chcete investovať.

 

Wishmaker_Preco-vobec-investovat_Graf-investicie.png

 

Zhodnotenie musí byť nad úrovňou inflácie

 

Svoje úspory ochránite iba tak, že ich zhodnotíte v rovnakej miere, v akej je inflácia. Povedzme, že ročná inflácia dosiahne výšku 5 %. Logicky, ak si chcete zachovať či zvyšovať hodnotu, svoje úspory potrebujete zhodnotiť minimálne o 5 %. Z toho vyplýva, že držanie na bežnom či sporiacom účte je neefektívne, pretože si len šetríte a vo výsledku máte ešte menej ako na samotnom začiatku. 

 

Možností kam investovať je viac

 

Slováci sú všeobecne skôr konzervatívny, aj preto sa mnoho ľudí rozhodne výhradne pre investovanie do nehnuteľností. Dôvodom je vysoký dopyt, znížená ponuka a rast cien. Príkladom je Trnava, kde ceny nehnuteľností vzrástli za minulý rok až o 32 %. Na druhej strane sú aj nevýhody. V dôsledku covidovej krízy nájomcovia (študenti, ľudia dochádzajúci za zamestnaním) opustili byty a prenajímatelia prišli o istú pravidelnosť príjmov z nehnuteľností.

Taktiež v dôsledku zvyšovania cien energií nie sú vyhliadky do budúcnosti zaručenou stávkou na istotu. Budú nájomcovia ochotní a schopní zaplatiť vyššie nájomné? Krištáľovú guľu nemá nikto, existuje však aj možnosť investovať do realitných fondov (REITs), ktoré sú menej rizikové ako 1 vlastná nehnuteľnosť.

Najväčším hitom súčasnosti je investovanie do kryptomien pri ktorých však treba byť obzvlášť opatrný a pamätať na mnohé riziká. Napriek trendu, za nimi stále nezaostáva ani investovanie do akcií, ktoré môže priniesť skutočne vysoké výnosy. Ako však investovanie do akcií funguje?

Ide o dlhodobú investíciu, aspoň na 10 rokov. Teraz nakúpite konkrétnu akciu, podielový akciový fond alebo ETF a o 10 rokov si môžete užívať zhodnotenie plynúce či už dividend alebo rastu hodnoty samotnej akcie, fondu. Okrem dlhodobého investovania môžete so samotnými akciami aktívne obchodovať, čo sa nazýva trading. Pri investovaní je veľmi dôležité svoj kapitál kvalitne diverzifikovať, aby ste minimalizovali investičné riziko.

 

P2P naberá na popularite

 

Popri investovaní do fondov môžete investovať do drahých kovov, komodít či dlhopisov alebo využiť P2P investovanie, ktoré je zabezpečené a jeho zhodnotenie vidíte už po prvom mesiaci, pričom hodnota investície v čase nekolíše. S Wishmakerom sa vám to skutočne oplatí, pretože ročné zhodnotenie sa pohybuje od 5 do 8 % a kumulatívne môžete dosiahnuť až 40 %. To sa oplatí, no nie?

Ak túžite do sveta P2P nazrieť hlbšie, prečítajte si naše ďalšie články a možnosti, ako sa stať investorom. Pokiaľ chcete byť P2P investorom už dnes kliknite tu.